
Bij een gezond lichaam hoort ook gezonde voeding. Ik hoop dat ik m.b.v. deze blog ook andere kunnen helpen met het zoeken naar gezonder alternatieve. Vandaag een stukje over de voordelen van speltbrood. Graag hoor ik natuurlijk ook jullie ervaringen m.b.t. dit artikel. Ik heb hem niet zelf geschreven, maar vond het interresant genoeg om hier te delen. ;)
Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het? Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam.
Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriënten die mineralen aan zich binden , waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.
Vroeger werd brood op een ambachtelijke manier gebakken. Een proces dat veel tijd in beslag nam, ruim een
week. Maar deze tijd was nodig om het natuurlijke enzymproces de kans te geven de fytaten af te breken.
Nu moet dit proces allemaal veel sneller, door de druk van hogere winstmarges en productieaantallen. Dat betekent dat tegenwoordig brood vol zit met fytaten. Speltbrood bevat 40% minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan bevat het veel complexe B vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren.Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.
Gevoelig voor tarwe
Ons spijsvertering reageert niet goed op minderwaardig en commercieel geproduceerd voedsel. Spelt wordt biologisch verbouwd, en is dus ideaal voor mensen die slechts op andere broodsoorten reageren.
Denk aan mensen met een tarwe-allergie. (bron: Healthy Lives
Weetjes:
-Bruinbrood bevat minder fytaten dan volkorenbrood.
-Zuurdesembrood breekt fytaten af en heeft een veel langer rijsproces dan ander brood.
-Brood van gekiemde granen. Tijdens het kiemproces wordt een enzym gevormd dat in staat is de fytaten af te breken. (bron: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig –Amber Albarda.
Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het? Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam.
Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriënten die mineralen aan zich binden , waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.
Vroeger werd brood op een ambachtelijke manier gebakken. Een proces dat veel tijd in beslag nam, ruim een
week. Maar deze tijd was nodig om het natuurlijke enzymproces de kans te geven de fytaten af te breken.
Nu moet dit proces allemaal veel sneller, door de druk van hogere winstmarges en productieaantallen. Dat betekent dat tegenwoordig brood vol zit met fytaten. Speltbrood bevat 40% minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan bevat het veel complexe B vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren.Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.
Gevoelig voor tarwe
Ons spijsvertering reageert niet goed op minderwaardig en commercieel geproduceerd voedsel. Spelt wordt biologisch verbouwd, en is dus ideaal voor mensen die slechts op andere broodsoorten reageren.
Denk aan mensen met een tarwe-allergie. (bron: Healthy Lives
Weetjes:
-Bruinbrood bevat minder fytaten dan volkorenbrood.
-Zuurdesembrood breekt fytaten af en heeft een veel langer rijsproces dan ander brood.
-Brood van gekiemde granen. Tijdens het kiemproces wordt een enzym gevormd dat in staat is de fytaten af te breken. (bron: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig –Amber Albarda.